Memang tidak syak lagi bahawa DAPigs ini sebuah parti yang menjaga kebajikan orang Melayu. Tidak sepertimana yang didakwa oleh sesetengah pihak, DAPigs berjaya membuktikan sebaliknya.

Perkara itu dapat dilihat dengan jelas apabila senarai ahli jawatankuasa CEC DAPigs yang baru dikeluarkan hari ini. Boleh dikatakan hampir 1/3 dari jawatankuasa itu didominasikan oleh orang Melayu.

Tapi malangnya, semua itu hanya anggapan puak Pakatan Haprak itu sahaja apabila keanggotaan dikalangan ahli jawatankuasa CEC DAPigs itu dikuasai sepenuhnya oleh orang Cina.

Pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAPigs hari ini menyaksikan kemasukan dua muka baru dalam senarai 20 anggota jawatankuasa itu yang dipilih perwakilan.

ADUN Skudai, Boo Cheng Hau terkeluar daripada senarai berkenaan, manakala bekas Pengerusi DAP, Karpal Singh secara automatik terkeluar kerana meninggal dunia. Karpal meninggal dunia selepas terlibat dalam nahas jalan raya pada 2014.

Sementara itu, anak beranak Lim, terus mengungguli senarai jawatankuasa tertinggi parti. Lim Kit Siang menduduki tempat pertama, manakala anaknya Lim Guan Eng menduduki tempat ketiga dengan jumlah undi 1,180. 

Berbanding keputusan pemilihan CEC 2013 lalu Lim Kit Siang mengalami penyusutan 237 undi (1436 undi pada 2013). Manakala Guan Eng berkurangan 124 undi (1304 undi pada 2013).

Secara tidak lansung, komposisi baru itu membuktikan bahawa DAPigs merupakan sebuah parti yang benar – benar mengamalkan demokrasi dengan melibatkan semua kaum memegang jawatankuasa tertinggi parti.

Walaupun nama Khir Johari, anak angkat kepada Tan Sri Mohd Khir Johari dinamakan sebagai ‘Wakil Tunggal Melayu’ turut tersenarai, namun dia tetap dilahirkan sebagai seorang yang berbangsa Cina.

Itu membuktikan betapa DAPigs meminggirkan peranan orang Melayu, yang lahir dari keluarga Melayu, dibesarkan dengan cara kehidupan orang Melayu untuk menjadi wakil didalam jawatankuasa tertinggi mereka secara terbuka dan sistematik!!!
Source link

admin

No Comments

Leave a Comment

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: