Jika sebelum ini, isu berkaitan dengan kerusi mana yang menjadi pilihan Tun Mahathir pula dipersoalkan dikalangan rakyat memandangkan nama dia dicalonkan sebagai Perdana Menteri.

Perkara itu cukup jelas memandangkan dalam Perlembagaan Malaysia, seorang Perdana Menteri perlu menang dalam Pilihan Raya Umum sebelum dia boleh menjawat jawatan tersebut.

Ramai yang memberikan pandangan bahawa Pengerusi Pakatan Haprak itu akan memilih kerusi Parlimen Langkawi sebagai sasaran untuk dia bertanding dalam PRU yang akan datang.

Namun bagi sesetengah pihak pula berpendapat, Tun Mahathir sewajarnya perlu bertanding di kawasan Parlimen Permatang Pauh yang juga merupakan kubu kuat keluarga Si Ketua Penipu itu.

Kata mereka, perkara itu perlu dilakukan oleh Tun Mahathir sekiranya benar dia mahu memberikan laluan kepada Si Ketua Penipu itu untuk menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri.

“Jika dilihat dalam perjanjian Pakatan, mereka secara konsensusnya mencalonkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri Sementara sahaja jika menang dalam PRU yang akan datang.

“Kemudian, usaha untuk membebaskan Anwar Ibrahim dari penjara akan dilaksanakan dan jawatan Perdana Menteri itu akan diserahkan kepadanya tanpa sebarang kompromi.

“Maka, jika benar Tun Mahathir ikhlas mahu memberikan laluan kepada Anwar untuk menjadi Perdana Menteri, dia wajar bertanding di Permatang Pauh dan melakukan tindakan yang sama seperti Wan Azizah sebelum ini,” jelas seorang sahabat.

Sebagai rekod, Wan Azizah pernah menjadi Ahli Parlimen Permatang Pauh sewaktu suaminya berada di penjara selepas didapati bersalah ketika Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Namun, Presiden PKR itu telah mengambil tindakan melepaskan jawatannya dan mengosongkan kerusi Parlimen tersebut selepas Si Ketua Penipu itu dibebaskan dari penjara.

Maka persoalannya sekarang, adakah Tun Mahathir benar – benar ikhlas mahu memberikan laluan kepada Si Ketua Penipu itu untuk menjadi Perdana Menteri? Dan sejauh mana kejujuran bekas Perdana Menteri itu terhadap perjanjian yang telah dibuat sebelum ini!!!
Source link

admin

No Comments

Leave a Comment

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: