Seorang pemimpin DAPigs menempelak Pengerusi Pakatan Selangor, Azmin Ali selepas dia secara terbuka mendakwa PAN negeri berbohong dalam isu pengagihan kerusi DUN di negeri itu.

Ronnie Liew merujuk kepada laporan media di mana Azmin menuduh PAN tidak amanah apabila mendakwa jawatankuasa rundingan pengagihan kerusi DUN di Selangor belum dibentuk.

Azmin dalam kenyataannya sebelum ini menuduh parti gabungan Pakatan sudah bermesyuarat 4 kali untuk membincangkan pengagihan kerusi dan 80% kerusi sudah diputuskan.

“Jangan fikir kami semua (termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad) bodoh dan hanya kamu seorang yang bijak dan baik dalam politik. Sekarang semua orang dalam PH tahu siapa kamu,” kata Ronnie di Facebook semalam.

Selain PAN negeri, DAPigs Selangor juga dalam kenyataan berasingan mendakwa bahawa mereka juga tidak tahu 80% kerusi sudah diputuskan malah ianya tidak dibawa dalam mesyuarat.

“Bagi saya, kamu sudah gagal teruk. Kamu tidak layak jadi pengerusi negeri kami,” kata Ronnie.

Perkelahian antara parti gabungan Pakatan itu tercetus selepas PAN dan DAPigs mendakwa mereka tidak tahu tentang mesyuarat pengagihan kerusi DUN seperti yang dinyatakan oleh Azmin.

Pengerusi PAN Selangor dan Pengerusi DAPigs, Tony Pua mendakwa mereka hanya menghadiri 4 mesyuarat yang membincangkan strategi untuk Pilihan Raya Uumum ke 14 sahaja.

Reaksi PAN dan DAPigs itu turut menyaksikan serangan bertalu – talu daripada beberapa pemimpin PKR negeri yang tampil mempertahankan kenyataan Azmin secara terbuka melalui media.

Apa yang jelas, kedudukan Azmin pada ketika ini semakin bertambah goyah apabila tindakan yang dilakukannya tidak membawa keuntungan kepada PAN dan DAPigs secara menyeluruh.

Namun, rasa tidak puas hati PAN dan DAPigs terhadap kepimpinan Si Azmin itu bukan perkara yang baru. Malah kedua – dua parti bersekutu itu juga turut tidak menyenangi tindakan Azmin yang masih mahu mengekalkan PAS dalam pentadbiran Rejim Pakatan Selangor!!!
Source link

admin

No Comments

Leave a Comment

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: