KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (PAN) Johor perlu lebih banyak menimba ilmu pendidikan supaya pemimpinnya tidak membuat kenyataan yang boleh mengelirukan, selain dilihat oleh rakyat sebagai tidak berpengetahuan.

Sebagai contoh, cadangan PAN untuk mewujudkan sebuah universiti yang menggunakan nama Sultan Johor adalah tidak wajar kerana institusi diraja tidak boleh dipolitikkan untuk kepentingan parti.

Justeru, menurut Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Kesihatan, Penerangan dan Pendidikan Negeri Johor, Datuk Ayub Rahmat berkata, agak logik apabila beliau menolak cadangan itu kerana tidak mahu mencemarkan nama Sultan Johor dengan politik pembangkang.

Katanya, PAN langsung tidak memahami bahawa kecenderungan hari ini adalah untuk mengadakan institusi pengajian tinggi yang mempunyai kebitaraan dan pengkhususan bidang yang spesifik.

“Bukannya menjadikan sesebuah universiti sebagai pusat yang menawarkan segala jenis ilmu yang ada di dunia seperti yang mereka mahukan.

“Mereka mengharapkan universiti mereka ini menjadi, pemacu dalam kajian dan pembangunan, pusat kebudayaan pelbagai etnik, pemacu pembangunan infrastruktur Johor,  pusat teknologi, pusat pembangunan daya kreativiti dan universiti tersebut juga harus berfungsi sebagai institusi yang memberi daya saing di peringkat antarabangsa berikutan kedudukan Johor yang bersebelahan dengan Singapura.

“Perkara ini menunjukkan ketidakfahaman mereka dalam trend dan fokus semasa institusi pengajian tinggi di seluruh dunia. Ini kerana, hari ini universiti-universiti dunia lebih cenderung untuk tampil dengan fungsi dan kepakaran yang spesifik berbanding menjadi institusi yang menjadi penawar dan penyelesai kepada segala jenis masalah masyarakat di bawah satu bumbung,” katanya dalam kenyataan kepada media, hari ini.

Mengulas lanjut kenyataan balas PAN berhubung penolakan itu, Ayub berkata, parti itu mendakwa kerajaan negeri seharusnya membuat kajian terlebih dahulu sebelum menolak mentah-mentah cadangan ad hoc mereka.

Dakwaan itu, katanya, bukan sahaja tidak benar, malah ibarat meludah ke langit, kerana sekiranya PAN membuat kajian terperinci, mereka akan menemukan beberapa perkara penting yang menunjukkan cadangan itu adalah pramatang dan tidak berhati-hati.

Ujar beliau, menurut Laporan Kajian Pengesanan Graduan 2016, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Skudai Johor mempunyai graduan peringkat PhD yang paling ramai merentasi universiti awam iaitu 727 graduan PhD pada tahun 2016.

“Bilangan ini juga adalah peratusan tertinggi iaitu 10.7 peratus berbanding peratusan purata seluruh Malaysia iaitu 3.1 peratus.

“Malah, Johor mempunyai bilangan graduan yang kedua teramai iaitu 26,473 graduan pada tahun 2016. Trend ini kekal dari tahun 2015 dengan 25,100 graduan yang bermastautin di Johor.

“Dari jumlah 26,473 graduan, 58.9 peratus telah mula bekerja dalam tempoh enam bulan, dan statistik ini adalah pencapaian keempat terbaik merentasi negeri selepas Putrajaya, Selangor dan Kuala Lumpur,” katanya. – theRakyatSource link

admin

No Comments

Leave a Comment

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: