Kecerdasan Buatan Bertanding Sebagai Calon Datuk Bandar Di Jepun – Amanz


Kecerdasan buatan telahpun mula menggantikan semua pekerja manusia di sebuah firma insurans di Jepun. Sebagai salah sebuah negara termaju di dunia, tidak mengejutkan kecerdasan buatan telahpun bertanding sebagai calon menjadi datuk bandar di Tama, Jepun.

Michihito Matsuda ialah nama yang digunakan kecerdasan buatan ini untuk bertanding. Ia bertanding menggunakan slogan “kecerdasan buatan akan menggubah bandar Tama” dan menjanjikan pentadbiran lebih bijak kerana kemampuan menganalisis permintaan orang ramai dengan lebih pantas. Kecerdasan buatan ini ialah buah fikiran Tetsuzo Matsumoto yang merupakan timbalan presiden Softbank dan Norio Murakami yang pernah bertugas di Google.

Walaupun menjanjikan pentadbiran yang lebih efisien dan pantas, Michihito Matsuda hanya mampu mendapat tempat ketiga dengan 4013  undian. Sekurang-kurangnya di Jepun, manusia masih belum bersedia untuk ditadbir oleh kecerdasan buatan.



Source link

read more

Ahmad Zahid visits seafood-processing factory in Bagan Datuk


NSTP

MO,18/4/2018, BAGAN DATUK: Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi today visited a seafood-processing factory here. Ahmad Zahid, who is also the Home Minister, spent about an hour at the Sen Up Huat Seafood Trading Sdn Bhd factory that has been operating since November 1980. He met the board of directors of the company and was taken on a tour of the production process.

The factory produces frozen seafood such as squid and prawn mainly for export to Australia, China, Hong Kong, Japan and South Korea. Since 2004, many of the frozen products had been exported to the European market as well. Ahmad Zahid, who was the MP for Bagan Datuk in the 13th parliament, also made a tour of the platforms over the sea near the factory.

The Rungkup assemblyman in the last Perak legislative assembly, Datuk Shahrul Zaman Yahya, and Bagan Datuk Umno Division deputy chief Datuk Khairuddin Tarmizi were also present during the visit.

— Bernama



Source link

read more

Ahli Perniagaan Bergelar Datuk Ditipu RM100,000 – MYNEWSHUB


KUANTAN – Seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk’ kerugian RM100,000 selepas diperdaya seorang lelaki berhubung pembelian sebidang tanah perlombongan bijih besi yang tidak wujud di Chini, Pekan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Supt Mohd Wazir Yusof berkata mangsa yang berusia 54 tahun menerima tawaran tersebut daripada suspek berumur 35 tahun pada 25 Dis tahun lalu.

“Suspek memberitahu mangsa terdapat satu kawasan perlombongan bijih besi di Chini mahu dijual dengan harga RM1 juta kerana kontraktor yang beroperasi ketika itu tidak dapat membayar kepada syarikat pemilik tanah perlombongan bijih besi yang dimiliki seorang Datuk.

“Mangsa yang berminat mengambil alih perlombongan bijih besi di Chini itu menyerahkan wang deposit pada 29 Dis lalu sebanyak RM50,000 melalui cek dan RM50,000 lagi secara tunai dipercayai menerusi pihak ketiga untuk diserahkan kepada pemilik syarikat tanah berkenaan,” katanya kepada pemberita di sini, malam ini.

Selepas dua bulan, beliau berkata mangsa dimaklumkan oleh pihak ketiga berkenaan bahawa pemilik tanah akan mengembalikan semula wang deposit kerana gagal menunaikan perjanjian penjualan tanah tersebut.

Namun sehingga kini, mangsa masih belum menerima sebarang bayaran pemulangan wang deposit berkenaan menyebabkan beliau merasakan ditipu dan membuat laporan polis, katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun, denda dan sebatan, jika sabit kesalahan. – BERNAMA



Source link

read more

Dua lelaki termasuk Datuk didakwa lagi – Mahkamah


KUALA LUMPUR 16 April – Datuk bersama seorang lelaki sekali lagi didakwa di Mahkamah Kajang hari ini atas sembilan pertuduhan memperdaya sembilan individu berhubung kos pembayaran pindah milik tanah tidak wujud yang berjumlah RM637,500 pada enam tahun lalu.

Tertuduh, Datuk Nor Hasnal Hashmi, 49 dan Sayyid Walid Hasuana, 31, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas sembilan pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Hakim Datin Surita Budin.

Mengikut pertuduhan, kedua-duanya didakwa memperdayakan sembilan individu untuk mempercayai mereka akan memindah milik lot-lot tanah untuk pembinaan sembilan kediaman kepada mangsa.

Perbuatan itu mendorong kesemua individu terbabit untuk menyerahkan wang keseluruhannya berjumlah RM637,500 kepada syarikat Masgenuine Alliance Holdings Sdn. Bhd. sebagai pembayaran kos pindah milik tanah yang tidak wujud.

Perbuatan itu didakwa dilakukan mereka di No 70-G, Jalan Lagenda Suria 3 Taman Lagenda Suria 43100 Hulu Langat, di sini, antara Oktober 2012 dan September 2014.

Kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dibaca bersama seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat dan denda.

Mahkamah membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM80,000 dengan seorang penjamin serta pasport diserahkan ke mahkamah sehingga kes selesai dan menetapkan 10 Mei ini sebagai sebutan semula kes.

Pertuduhan dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Siti Noor Hafizan Zakaria sementara peguam Zainal Omar yang mewakili Nor Hasnal manakala peguam Ahmad Zaharil Muhaiyar mewakili Sayyid Walid.

Pada Khamis minggu lalu, Nor Hasnal dan Sayyid Walid bersama seorang lagi lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Selayang, atas sembilan pertuduhan atas kesalahan sama membabitkan kerugian RM700,000 enam tahun lalu. – UTUSAN ONLINE



Source link

read more

Datuk Rohana Rozhan individu Asia pertama terima anugerah Variety



KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro), Datuk Rohana Rozhan menjadi individu pertama dari Asia menerima anugerah ‘Variety Achievement In International TV’.

Anugerah dari syarikat penerbitan terkemuka, Variety itu diberi sebagai pengiktirafan kepada kepimpinan dan pencapaian beliau dalam industri media dan hiburan global.

Anugerah disampaikan Pengarang Antarabangsa Variety, Henry Chu bersama Pengarah Bahagian Hiburan Reed MIDEM, Jérôme Delhaye, sempena persidangan tahunan MipTV di Cannes, Perancis pada Isnin.

Bagi Datuk Rohana, beliau percaya kejayaan Astro adalah kerana warga kerjanya yang begitu baik dalam merealisasikan perancangan syarikat.

“Kami melihat diri kami sebagai pengguna dan ini adalah teras kekuatan dan tumpuan. Tiga tunjang utama, kami adalah syarikat pengguna, syarikat kandungan, dan kami membawakan pengalaman dan nilai yang tepat kepada setiap pengguna dan begitulah bagaimana kami berkembang sejak 23 tahun yang lalu,” katanya dalam satu temubual.

Sebelum ini, anugerah yang sama telah diberikan kepada Ketua Pegawai Eksekutif TF1 di Perancis Gilles Pelisson dan Ketua Pegawai Eksekutif Sky di United Kingdom, Jeremy Darroch.



Source link

read more

Bekas isteri Datuk K dipuji lawat Siti Aafiyah



PENYANYI Penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza menerima kunjungan daripada bekas isteri Datuk Khalid Muhd Jiwa (Datuk K), Datin Seri Tengku Zawyah Tengku Izham yang ingin bertemu puterinya, Siti Aafiyah.

Siti berkongsi momen gembira itu menerusi satu foto di akaun Instagram miliknya pada Ahad.

“Alhamdullillah. My pleasure DS Kak Tengku. Semoga Allah SWT sentiasa merahmati & memberkati kita sekeluarga. Amin ya rabb,” tulisnya.

Melihat foto bahagia itu, peminat memuji dan kagum dengan sikap Datin Zawyah yang meluangkan masa semata-mata untuk melihat bayi comel itu.
“Respect to ibu @teezac dan ibu @ctdk, sabar dan ikhlas atas ketentuan Allah SWT, semoga selalu sehat, penuh berkah dan tambah sholeha serta semakin di cinta Allah,” tulis Zulyatmi.

“Alhamdulilah, ziarah menziarahi,” tulis Ibrahimnorawati pula.



Source link

read more

Suami Fouziah Gous jelaskan gelaran Datuk Datin



MINGGU lalu heboh diperkatakan mengenai status pelakon cantik Fouziah Gous yang kini bergelar datin.

Fouziah berdiam diri menggenai perkara ini.  Namun, Sinar Harian telah mendapatkan komen daripada suaminya Datuk Zhafran Md Yusof.

Menurut Zhafran, sebenarnya gelaran Datuk tersebut sudah lama diperolehi.

“Gelaran itu hanya dipakai ketika acara-acara rasmi yang melibatkan kerja saya sahaja. Saya pun bukan selebriti jadi tak perlulah nak dihebah-hebahkan.

“Sekarang bila semua dah tahu, nak panggil Datuk boleh, nak panggil Zhafran pun lagi bagus. Saya tak ada masalah,” ujar suami Fouziah ini ikhlas.

Sementara itu ditanya pula mengenai isterinya, Zhafran menjelaskan pendirian mereka sama.

“Nak panggil Fouziah boleh, nak panggil datin pun terpulanglah.

“Namun kalau ikut beliau, selesa dipanggil Fouziah sahaja. Cuma kalau acara rasmi bersama saya, tak boleh elak. Bagi kami okay sahaja,” katanya lagi yang kini sedang bercuti di Kota London bersama Financial Genius Group.

 



Source link

read more

BN manifesto: PM Datuk Seri Najib Razak’s full speech


08_pmnj_1523115406

MO,8/4/2018, The following is the speech text of Barisan Nasional chairman Datuk Seri Najib Razak during the launch of the coalition’s manifesto for the upcoming 14th General Election.

Lapan juta rakyat Malaysia sedang menonton Manifesto menerusi TV dan siaran live fb dan sebagainya, saya rasa amat teruja semakin tegak bulu roma saya, merinding-rinding jadinya dengan lautan biru penuh semangat, berkobar-kobar membara, bukannya kelam senja menanti malam, maka marilah kita saudara saudari sekalian luahkan suara kita, Barisan Nasional, rakyat negara ku, Malaysia, Ahamdulillah.

Hebat, hebat,hebat. Atas pun hebat. Bawah pun hebat.

Saudara saudari sekalian, jika kita imbau PRU 1955, kita telah membentangkan dan menyajikan manifesto demi manifesto dan kali ini masuk 14 kali, bagi parti Barisan Nasional, kita tidak anggap ini sebagai satu yang kita pandang mudah, sebagai satu dokumen yang kita rakamkan secara bertulis semata-mata tetapi sebagai akujanji kita kepada rakyat sesuatu dokumen yang kita pandang sangat-sangat berat dan inilah ikrar janji dan sumpah kita, bahawa segala-gala dalam manifesto kita akan laksanakan sepenuhnya.

Barisan Nasional chairman Datuk Seri Najib Razak during the launch of the coalition’s manifesto for the upcoming 14th General Election. Pix by Osman Adnan

Saudara- saudara sekalian

Justeru pada malam ini, sempena pada PRU ke-14, perhimpunan ini bukanlah satu perhimpunan yang biasa-biasa saja tetapi perhimpunan keramat yang bakal dikenang dan ditanda sejarah menjadi penentu kerana PRU14 ini sangat anggap sebagai penentu destinasi dan hala tuju masa depan Malaysia serta anak cucu keturunan kita. Pucuk pangkalnya saudara saudari sekalian, berikrar dan berjanji bahawa kita akan membangunkan negara ini dari Perlis Indera Kayangan ke Sarawak Bumi Kenyalang membawa ke Sabah Negeri Di Bawah Bayu agar tidak ada apa pun satu pun kawasan rakyat yang akan ketinggalan atas prinsip ‘no one is left behind’.

Saudara saudari sekalian, pilihan raya kali ini tidaklah boleh disifatkan sebagai sesuatu yang merupakan sebagai pilihan secara peribadi. Pilihan raya ini bukan Najib Razak lawan ketua pembangkang dan bukan Barisan Nasional lawan pembangkang. Soal pokoknya adalah penentuan bahawasanya mana satu pihak yang akan dapat menentukan bahawa setiap rakyat Malaysia akan mengecapi kehidupan yang lebih baik bahawa saudara saudari keluarga dan anak-anak serta cucu-cucu akan mengecapi masa depan yang jauh lebih baik, sebab itulah saya ingin tegaskan di sini, Barisan Nasional akan terus memperjuangkan untung nasib setiap rakyat Malaysia tidak kira keturunan, tidak kira bangsa, tidak kira agama, mahu pun darjat dan warna kulit. Di sisi Barisan Nasional, setiap rakyat Malaysia adalah penting bagi Barisan Nasional.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian

Manifesto kita yang kita akan bentangkan kepada rakyat Malaysia ini dia rupa manifesto kita, setebal 220 muka surat mengandungi pula sejumlah 364 inisiatif kalau malam ini saya nak kupas satu persatu inisiatif , bak kata Seniman Agung P Ramlee, sesudah subuh belum tentu kita dapat pulang.

Dalam majlis ini amat wajar saya petik perkara utama yang perlu menarik rakyat umum.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Akur janji dalam menifesto ini bermula dengan memberi keutamaan kepada ibu dan wanita , dikaulah ratu hati negara ku. Bila kita kita memilih wanita dan ibu , bererti bahawa kita letakkan wanita dan ibu sebagai tempat yang begitu tinggi dalam masyarakat kita. Ini melambangkan komitmen Barisan Nasional untuk memperkasakan wanita sebagai isteri, sebagai ibu, sebagai anak dan wanita yang berkerjaya supaya kita dapat mengimbangi peranan wanita sebagai suri rumah tangga dan wanita sebagai yang mengejar kerjaya masing-masing, Barisan Nasional juga ingin melahirkan ribuan wanita profesional, wanita yang berjaya dalam bidang korporat, dalam bidang sebagai penjawat awam, bidang politik dan kepimpinan yang lain malah kita anggap wanita sebagai tulang belakang kepada negara kita kepada kerajaan dan pasti kepada Barisan Nasional jua.

Yang kedua, saya nak sebut di sini, adalah aku janji kita kediaman untuk Satu Negaraku sebab kita ingin membina rumah kediaman yang sempurna lagi selesa yang

mampu dimiliki oleh rakyat kita akan memperkasakan program perumahan melalui satu langkah baru yakni mewujudkan satu agensi perumahan negara di bawah satu bumbung untuk mengendalikan program-program perumahan seluruh negara dan juga untuk menentukan pembiayaan kepada bakal-bakal pemilik rumah.

Langkah ini akan dapat menggerakkan pelaksaan program-program perumahan kita dengan lebih lancar dan berkesan.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Saya suka berpantun di sini sikit, pantun ini saya tujukan kepada orang-orang di Selangor dan Pulau Pinang.

Mana orang Selangor, dengar baik-baik

Tercari terowong di Pulau Pinang

Terjumpa baldi di negeri Selangor

Barisan Nasional mesti kena menang

Barulah rakyat hidup aman dan makmur

Maka aku janji kepada negeri Selangor dan pada rakyat negeri Selangor bahawa dengan izin Allah jika Barisan Nasional kembali memerintah, masalah air di Selangor, ‘confirm’ Barisan Nasional akan selesaikan.

Boleh tuan-tuan

Aku janji untuk negeri Pulau Pinang pula

Nampaknya tiada cahaya dihujung terowong namun agenda utama Barisan Nasional kita berjanji akan menyediakan 65,000 rumah mampu milik di Pulau Pinang.

Aku janji ketiga, kerajaan Barisan Nasional akan mencipta tiga juta peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun akan datang. Saya tengok dalam manifesto pembangkang mereka hanya janji mewujudkan satu juta saja tuan-tuan, sikit sangat. Barisan Nasional janji tiga juta. Ini dia manifesto pembangkang wujudkan satu juta pekerjaan saja saya dah buatkan bulatan, Barisan Nasional akan wujudkan tiga juta tuan puan.

Saya juga suka sebutkan di sini, kepentingan pekerja akan kita jaga kebajikannya melalui peningkatan gaji minima dari semasa ke semasa kita sasarkan minima RM1,500 dalam tempoh lima tahun akan datang. Ada banyak lagi perkara dalam bab pekerja termasuk menambahkan kemahiran latihan, reskill and upskilling program secara besar-besaran yang akan ktia lancarkan dalam sedikit masa lagi.

Sekarang ini saya nak masuk bab aku janji kepada rakyat negeri Kedah

Kepada rakyat negeri Kedah, kita akan membangunkan special ekonomi zone, Bukit Kayu Hitam.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Aku janji keempat, yakni dalam manifesto kita, kita hendak bagi senyuman bertambah di Sabah dan Sarawak. Untuk ini sebab Sabah dan Sarawak merupakan simpanan tetap kita. Kita mesti jaga Sabah Sarawak, kita tak kutuk orang Sabah Sarawak, kita tak hina orang Sabah Sarawak, kita akan terus memperjuangkan kepentingan orang Sabah dan Sarawak.

Apa yang kita akan lakukan termasuk Pan Borneo high way akan terus kita siapkan sepanjang 2,294 kilometer dengan jumlah perbelanjaan RM40 bilion dan lebuh raya yang tidak ada tol dan kita juga akan terus membina 12,900 kilometer jalan luar bandar.

Tuan-tuans,

Kita akan tambah lagi peruntukan untuk kajian ukur peremiter tanah-tanah adat. Dan saya suka umumkan atas kehendak kerajaan negeri Sabah dan Sarawak kita akan mulakan projek pilot sekolah yang mengggunakan bahasa Inggeris penghantaran dengan komponen bahasa kebangsaan yang tidak akan dipinggirkan. Saya telah janjikan bahawa kalau hak-hak orang Sabah dan Sarawak dalam Malaysia Aggrement 1993 kita terambil atau sengaja di diambil di zaman pemimpin yang berkenaan, kita akan kembalikan semula. Yang mana secara pentadbiran kita telah pun lakukan umpamanya nisbah guru di sabah dan sarawak hendaklah merupakan nisbah 90 peratus anak tempatan dan 10 peratus anak semenanjung. Kini sudah pun sampai 80 peratus maknanya hampir sampai janji kita kepada rakyat Sabah dan Sarawak. Dari segi perundangn pula, kerana telah ditetapkan dalam perundangan maka sukacita saya umumkan, hak untuk penyeliaaan kawalan elektrik dan gas, kita kembalikan kepada Sabah dan Sarawak.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian

hebat, hebat, serangkap pantun kepada orang sabah dan swak

Bumi Kenyalang bumi yang indah,

dibawah bayu gelaran Sabah,

Selagi Barisan Nasional terus memerintah,

Sabah dan Sarawak akan tetap dijulang maruah.

Barisan Nasional chairman Datuk Seri Najib Razak says the party had remained true to the election pledges it made through its Aku Janji 2013.

Aku Janji ke 5.

Kerajaan akan terus memberi keutamaan atas kepentingan asas infra rakyat. Dalam hal ini kita telah dan akan melaksanakan d

an terus melaksanakan MRT 2, MRT 3, LRT Fasa 3, Gemas-Johor Bahru, High Speed Rail, ECRL, ETS dan RTS.

Sekarang ini sampai pula Aku Janji kita kepada rakyat negeri Johor. Pada bangsa Johor, saya suka nyatakan bahawa lebuh raya PLUS dari Yong Peng ke Johor Bahru akan diperbesarkan daripada 4 lorong menjadi 6 lorong.

Sebab terlalu sesak, kita jadikan 6 lorong. Sekarang Aku Janji untuk Negeri Melaka pula,negeri yang bersejarah. Barisan Nasional dengan ini menjanjikan bahawa kita akan membina lebuh raya baharu dari Kuala Linggi-Masjid Tanah-Klebang-Teluk Mas.

Aku Janji 6. Kita akan memperkasakan penggunaan teknologi digital melalui DFTZ. Barisan Nasional akan mewujudkan lebih 10,000 PKS yang terlibat dalam digital free trade zone dalam tiga tahun ini dan perluaskan kemampuan jalur lebar internet broad band, akan double the speed, half the price.

Untuk orang Negeri Sembilan pula, saya beri komitmen bahawa Malaysia Vision Valley akan diperhebatkan sebagai projek ikonik.

Aku Janji 7 untuk kita beri keutamaan dan sokongan pada barangan dan perusahaan buatan Malaysia. Akan perkasakan sumbangan PKS, bina lebih banyak RTC dan UTC. Terus pergiatkan pengeluaran dan pengeskportan barangan buatan tempatan dan majukan industri halal.

Aku Janji rakyat Terengganu.

Saya dengan ini menyatakan bahawa kerajaan Barisan Nasional akan membina lebuh raya Tepoh-Kuala Nerus ke Kelantan yang merupakan sebahagian LPT 3 secara berperingkat.

Aku Janji 8.

Kerajaan Barisan Nasional akan terus mengutamakan ekonomi kehidupan rakyat termasuk tubuhkan Fair Works Commisison untuk tentukan paras gaji pekerja di sektor swasta lebih setimpal.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalin, saya juga ingin menyatakan bahawa Aku Janji ke 9, kita akan pastikan sistem pendidikan kita sesuai dengan masa depan dalam konteks Industrial Revolution 4.0 untuk lahirkan lebih ramai lagi anak-anak kita yang mahir dalam bidang terbaru sebagai data saintis umpamanya, sebagai mereka yang lahir dalam bidang ICT dan sebagainya.

Sekarang ini Aku Janji Negeri Perak pula.

Dalam tempoh lima tahun akan datang, sebuah lapangan terbang baru akan dibina di Seri Iskandar.

Aku Janji ke 10, Barisan Nasional berazam bina sebuah kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti untuk semua rakyat Malaysia. Untuk ini kita cadang untuk adakan Public Private Partnership dengan General Practitioner yang mempunyai klinik masing-masing supaya rakyat dapat akses kepada kualiti kesihatan secara lebih meluas lagi.

Aku janji untuk Negeri Perlis pula, negeri ke-14 terbesar di Malaysia. Dengan ini saya ingin mengumumkan bahawa projek pembangunan lembangan Sungai Perlis dari Kangar ke Kuala Perlis akan dilaksanakan.

Aku Janji ke-11. Kerajaan Barisan Nasional menjamin agar rakyat Malaysia dapat tinggal dalam sebuah Negara yang aman dan selamat maka kita terus memerangi ideology ekstremisme dan perangi jenayah. Nak ucapkan terima kasih kepada angkatan tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia dan semua agensi lain.

Saudara sekalian, Aku Janji pada orang Wilayah pula. Aku Janji Barisan Nasional adalah bahawa kita akan bina lebih banyak projek urban renewal dan urban redevelopment seperti Rumawip dalam tempoh lima tahun akan datang.

Aku janji ke-12 kepada generasi pewaris TN50. Kita akan buat satu pelancaran khas pada orang muda pada 10 haribulan ini. Tapi malam ini memadai saya sebut ikrar kita untuk sediakan anak muda dibawah umur 30 tahun jamin dapat peluang pekerjaan atau latihan sekurang-kurangnya dalam tempoh enam bulan lepas tamat belajar.

Aku janji selanjutnya, yang ke-13, penjagaaan anak-anak universal, kita buka dengan ibu dan wanita. Penjagaan kanak-kanak secara lebih menyeluruh akan kita laksanakan dalam tempoh lima tahun akan datang ini.

Barisan Nasional chairman Datuk Seri Najib Razak during the launch of the coalition’s manifesto for the upcoming 14th General Election. Pix by Mohamad Shahril Badri Saali

Sekarang ini sampai pula akur janji untuk negeri Pahang… mana negeri Pahang.. kita akan tambah peruntukan untuk menambah bilangan rumah mampu milik rumah, rumah kos rendah dan perumahan generasi Felda kedua.

Aku janji terakhir adalah meneruskan agenda pemerkasaan bumiutera sebagai agenda nasional, terus memperteguhkan meninggikan kesyumulan syiar Is

lam dan untuk ini kita akan melahirkan sebanyak 125,000 huffaz pofessional, dalam tempoh lima tahun kita akan menaik tarafkan Darul Al-Quran di Kuala Kubu Bharu menjadi Universiti Al-Quran dan untuk menubuhkan unit di bawah JPM bagi menggalakkan dialog antara agama untuk menentukan meneruskan keharmonian antara agama.

Aku Janji bagi Kelantan pula, pada rakyat Kelantan, jika Barisan Nasional diberi mandat kita akan mempercepatkan lebuh raya dari Gua Musang ke Kota Bharu.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Bukti bahawa Aku Janji yang lalu, kerajaan Barisan Nasional melalui 17 insiatif dan 156 inisitif stratetegik, kita berjaya melakukan 99.4 peratus dalam pelaksaannya, maknanya Barisan Nasional sebuah parti yang boleh dipercayai, berupaya mengota dan menepati janji-janjinya.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Kita tengok sahaja manifesto pembangkang, tidak sampai 17 hari dilancarkan, pemimpin utama mereka sendiri mengakui, bahawa janji-janji dalam manifesto tidak mungkin mereka tunaikan.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Satu lagi pantun…

Jika ada dulang disimpan,

Jangan dibiar jatuh terhempas,

Jika ada kuasa ditangan,

Jangan dibiar orang merampas

Dalam manifesto ini, kita buat komitmen kepada rakyat dalam urus tadbir baik atau good governance akan terus diperjuang oleh kerajaan Barisan Nasional, kita janji akan memperbaiki jika ada kelemahan, kita akan meluaskan pentadbiran online untuk mengurangkan masalah rasuah, kita juga mewujudkan dan memperluaskan select comittee di parlimen dan kita akan buat kaedah melayan petisyen awam. Inilah adalah langkah good governance negara kita.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

manifesto yang dilancar malam ini adalah sebuah dokumen yang positif yang mampu dilaksanakan, mampu siap dan mampu memenuhi kehendak dan inspirasi rakyat. Kita percaya dalam tempoh lima tahun akan datang, kita akan bergerak ke hadapan supaya tempat Malaysia di kalangan negara-negara di dunia akan dilonjakkan ke tahap yang lebih tinggi.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Yang mustahaknya Barisan Nasional akan terus mara berkhidmat demi rakyat dan negara.

Alang-alang mahu berjuang,

walau langit turun menimpa,

meskipun bumi terbahagi dua,

biar tiggi kita digantung ,

biar lumat digiling,

biar hancur ditumbuk,

menyerah kalah tidak sekali.

Tuan-tuan dan puan-puan,

seterusnya suka atau tak suka, PRU-14 ini adalah persimpangan penentu yang dianggap paling kemuncak dalam kata lain, inilah satu PRU yang bakal tadibir survival sebuah negara bangsa yang bernama Malaysia.

Sesungguhnya juga, PRU 14 ini akan menjadi penentu destiny, di mana rakyat, jika rakyat memilih Barisan Nasional kita sesungguhnya kita ada pengalaman yang begitu luas, kita ada trek rekod yang terbukti, kita diuji, kita mempunyai clear vision plan untuk memajukan negara dan membangunkan rakyat Malaysia.

Oleh itu, tuan-tuan dan puan-puan, jika rakyat membuat pilihan yang salah, maka natijahnya dan akibatnya amatlah buruk sekali, indeed manifesto pihak pembangkang adalah formula for disaster, kerana setakat ini, tiada satu pun rating agency yang memberi pengiktirafan mahupun pujian pada manifesto pembangkang. Jangan kita menyesal bagai sudah terhantuk baru terngadah.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, let us not wake up the next morning to a Malaysia we no longer recognise. Sebab itulah kita tidak mahu anak cucu kita mencerca dan menghukum kita, nauzubillah

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Akhir kata, akhir kata saya suka buat satu pengumuman istimewa pada malam ini.

Some 40,000 people attend the launch of Barisan Nasional 14th General Election manifesto at the Axiata Arena, Bukit Jalil. Pix by Osman Adnan

Disebabkan ekonomi kita semakin baik dan kedudukan kewangan semakin kukuh, hasil kutipan GST pun bertambah, yang dikutuk-kutuk oleh pembangakang maka, kerajan Barisan Nasional dapat berkongsi nikmat ini kepada rakyat.

Maka saya suka buat empat pengumuman pada malam ini; yang pertama bagi isi rumah yang berpendapatan RM3,000 ke bawah pemberian BR1M pada bulan Jun dan Ogos 2018 yang masing-masing berjumlah RM400 akan digandakan kepada RM800.

Ini bermakna, jumlah keseluruhan pemberian BR1M pada tahun ini meningkat daripada RM1,200 kepada RM2,000.

Kedua; bagi isi

rumah berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000, pemberian BR1M pada bulan Jun dan Ogos 2018 yang masing-masing berjumlah RM300 akan digandakan kepada RM600.

Ini bermakna, jumlah keseluruhan pemberian BR1M pada tahun ini meningkat daripada RM900 kepada RM1,500.

Bagi individu bujang yang berpendapatan RM2,000 ke bawah, yang bujang ni…yang bujang dan mengaku bujang ni, maka BR1M pada mereka yang telah pun dibayar RM450 pada bulan Februari akan ditambah RM150 lagi bererti bahawa RM600 semua sekali daripada RM450.

Pada malam ini, saya ingin mengumumkan satu lagi kategori baru BR1M bagi isi rumah berpendapatan antara RM4,000 hingga RM5,000 sebulan; golongan ini akan dapat BR1M berjumlah RM700 akan dibayar dua kali RM350 masing-masing pada bulan Jun dan Ogos 2018.

Kelima; satu kategori baru saya ingin umumkan juga bantuan sekali atau one-off sebanyak RM1,500 diberikan untuk anak-anak penerima BR1M yang berjaya berdaftar di pusat pengajian tinggi.

Saudara-saudari yang dikasihi sekalian,

Sebagai penutup bicara saya ingin menyeru sekalian yang hadir agar kita dapat bertenang dan berdiam sebentaer sama2 kita tunjukkan kesatuan kita dan marilah kita mengaminkan doa, hakikatnya kepada Allah jualah yang kita perlu bertawakal dan memohon pertolongannya.

Bismillahirrahmanirrahim…

Dengan nama Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Ya Tuhan semesta alam,

Kami ingin terus merafak harapan membumbung kepadamu biarpun burung-burung berhenti bersiulan,

Sekali pun bumi ini kontang tidak menghijau lagi,

Hatta alam sekeliling jadi membisu,

Mohon barang dijauhkan oleh-Mu Ya Tuhan daripada sebarang malapetaka menimpa Malaysia tercinta ini.

Dikau terus berkatilah perjuangan parti Barisan Nasional yang telah terbukti jasanya lebih enam dekad ini.

Demi mepertahankan masa depan tanah air kita daripada ancaman pendusta dan pelelong bangsa.

Dikau berilah peluang kemenangan kepada kami di dalam Pilihanraya Umum ke -14 ini dengan membuka pintu hati rakyat akan memberi kepercayaan dan mandat kepada kami sekali lagi untuk terus berkhidmat demi Malaysia tercinta.

Demi membina sebuah masa depan yang lebih baik, bukan saja untuk kita tetapi untuk anak cucu keturunan kita kelak.

Ya Allah Ya Tuhan,

Dalam perhimpunan pelancaran manifesto yang bermakna malam ini,

Kami berikrar, kami bersumpah kami berjanji bahawa untuk malaysia tercinta dan rakyat yang terkasih seandainya kami terus diberi peluang dan dimandatkan untuk mentadbir dan memerintah tanah air ini.

Tidak sesekali kami lalai dan leka,

Kami akan perbaiki kelemahan yang telah lalu dan kali ini kami akan berjuang habis-habisan ketitisan darah yang terakhir demi menjulang malaysia ke persada antarabangasa..

Amin Ya Rabbal ‘Alamin.

Atas segalanya saudara-saudari,

Marilah kita semua bersatu hati gantungkanlah azam,

Genggam erat semangat dan cita-cita yang tinggi setinggi bintang kejora di langit pada persimpangan yang muktamad ini,

Bak resmi pendekar dulu kala pabila keris sudah tersisir di pinggang.

Pabila selempang sudah terletak di badan, pantang undur pendekar Berulang.

Perang kali ini kita lawan habis-habisan,

Perang kali ini kita mesti menang.

Tidak sekali-kali akan dilepas kepada pembangkang.

Putrajaya mesti dipertahankan!

Putrajaya mesti dipertahankan!

BN.. Rakyat.. Negaraku… Malaysia.

Terima kasih Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

–NSTP



Source link

read more