Suara dari syurga netizen kongsi kesedihan pemergian vokalis The Cranberries



SELEPAS dunia digemparkan dengan berita pemergian vokalis kumpulan The Cranberries, Dolores O’Riordan, ramai netizen meluahkan rasa sedih menerusi media sosial.

Ramai yang berduka cita terhadap pemergian penyanyi yang dikatakan mempunyai vokal yang unik dan luar biasa itu.

Pengguna laman media sosial Twitter meluahkan rasa dukacita terhadap berita pemergian penyanyi tersebut apabila #RIPDoloresORiordan antara yang trending.

BACA: Vokalis kumpulan The Cranberries, Dolores O’Riordan meninggal dunia

Malah, pengguna Facebook turut membanjiri ruangan komen apabila kumpulan The Cranberries mewartakan pemergian vokalis mereka. 

O’Riordan, 46 tahun, dilapor menghembuskan nafas terakhir di London pada Isnin. Bagaimanapun, punca kematiannya masih belum diketahui.

Kumpulan sensasi The Cranberries ditubuhkan di Limerick, Ireland pada 1989 dan mencipta fenomena di pentas muzik antarabangsa pada awal 1990-an.

Antara lagu kumpulan ini yang masih menjadi siulan sehingga ke hari ini ialah Zombie, Linger, Ode To My Family dan Dreams.



Source link

read more

Ugut letupkan rakan kongsi dengan bom tangan


KUALA LUMPUR: Gara-gara bimbang syarikat diisytihar muflis, seorang lelaki bertindak mengugut rakan kongsinya untuk meletupkan mereka berdua menggunakan bom tangan.

Suspek bagaimanapun ditahan polis selepas mangsa membuat laporan berhubung ugutan berkenaan.

Suspek berusia lingkungan 30-an ditahan itu di sebuah kondominuim dekat Jalan Kuchai Lama, di sini hasil risikan anggota polis.

Polis turut merampas sebuah objek dipercayai bom tangan.

Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Roslan Khalid berkata, polis belum memastikan sama ada bom tersebut palsu ataupun tidak.

“Bom itu pun kita belum pasti lagi sama ada bom palsu ataupun tidak dan kita sedang menjalankan siasatan.

“Buat masa ini, untuk makluman semasa kejadian kita dah tutup semua blok (kondominium) ini supaya jangan ambil risiko. Jadi sekarang ini unit bom dan unit K9 sudah memeriksa kawasan tersebut dan ia didapati selamat,” katanya.

Objek dipercayai bom tangan itu ditemui tertanam di perkarangan kondominum terbabit.

Setakat ini, motif sebenar masih dalam siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 7 Akta Senjata Api.

Bagaimanapun, polis menolak andaian ia membabitkan kegiatan pengganas.



Source link

read more

PM Najib kongsi kisah kejayaan seorang wanita


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi mengenai mengenai kisah seorang wanita yang berjaya dalam perniagaannya selepas mendapat bantuan daripada kerajaan.

Wanita berkenaan, Sharifah Dun hilang punca pendapatan apabila suaminya hilang pekerjaan di kilang ketika kegawatan ekonomi sehingga rumah mereka dilelong dan keretanya ditarik.

“Tetapi saya tidak mengalah, dengan hanya ada RM70 dalam poket, bantuan beras dan makanan dari Baitulmal, saya guna sebagai modal berniaga kecil-kecilan nasi lemak di stesen LRT Wangsa Maju.

“Dua bulan saya kumpul duit sedikit demi sedikit, cukuplah untuk sewa tapak berniaga di kaki lima sebuah restoran di Kuala Lumpur. Kemudian saya mohon bantuan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun Nasional) dan 1AZAM.

“Dari situ dapatlah saya sewa kedai, beli peralatan dapur dan menggaji pekerja,” kata wanita itu dan ia dikongsi oleh Najib dalam blog rasminya www.najibrazak.com.

Sharifah berkata hasil bantuan dan penat lelahnya kini menjadikan beliau memperolehi pendapatan harian antara RM1,000 hingga RM2,000.

Najib berkata wanita itu juga mengucapkan terima kasih kepada kerajaan yang prihatin dan sentiasa mencari jalan membantu rakyat meningkatkan taraf hidup mereka.

Sharifah merupakan salah seorang yang menerima bantuan daripada inisiatif kerajaan Barisan Nasional yang meningkatkan hidup dan sosioekonomi rakyat pelbagai latar belakang.

Najib berkata secara keseluruhan, lebih daripada 100,000 peserta 1AZAM berjaya meningkatkan pendapatan.

Katanya, 2.26 juta pekerjaan baharu turut diwujudkan sejak 2010. Pendapatan bulanan sebanyak 98 peratus bagi golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40) juga meningkat.

1AZAM yang merangkumi lima program utama iaitu Azam Tani, Azam Niaga, Azam Khidmat, Azam Kerja dan Azam Bandar dilaksanakan bagi menjana dan meningkatkan pendapatan golongan yang tersenarai dalam sistem e-Kasih.

— BERNAMA



Source link

read more

Ozlynn kongsi foto baby bump dari Jepun



Buat pertama kalinya, pelakon Ozlynn yang juga isteri kepada pelawak dan penyampai radio Era, Johan, berkongsi foto ‘baby bump’ khas buat peminatnya.
 
Ozlynn yang kini sedang bercuti di Jepun bersama keluarganya itu memuat naik foto tersebut menerusi akaun Instagram (IG) hari ini.
 
Foto tersebut merakamkan wajah gembira Ozlynn yang sedang ketawa melihat gelagat lucu suaminya.
 
“#jozheart di mana-mana @thejozheart @thejozheartsg rindu korang. Walaupun  tak bawa datang sini tapi nama korang tetap ada. #jozheartInJapan #FamilyHananiaInJapan
 
“Nahhh mama dan papa belanja korang gambar sikit.. #babygaiaygkeduaselepasbabychantiq @gaiainnerbeautypowderofficial,
” tulisnya.
 
[[BACA: OZLYNN SAHKAN HAMIL ANAK KELIMA]]
 

Dalam pada itu menerusi ruangan komen, peminat mula meluahkan rasa teruja sebaik sahaja melihat perutnya itu.
 
Mereka juga turut mendoakan agar Ozlynn dan bayi di dalam kandungan sentiasa berada dalam keadaan sihat.
 
“Tahniah mama @jozlynnhanania semoga baby dan mama Hanania sihat walafiat dan dipermudahkan urusan bersalin nanti,” – @ainurmardhiyah  “Comelnya baby bum kak @jozlynnhanania, semoga sihat dilindungi Allah amin,” – @ azie_haneem_aziziala
 
“OMG! Dh nampak ‘baby bump’ comel kak @jozlynnhanania. Semoga segala urusan akak dipermudahkan. Amin. Yeaaay. Chanteq nak jadi kakak da lepas ni,” – @cik_fatimah92

Foto: Instagram @jozlynnhanania



Source link

read more

16 buah rumah kongsi musnah terbakar – Pahang


KUANTAN 26 Dis. – Sebanyak 16 rumah kongsi pekerja kilang papan di Kampung Gambang, Jalan Kuantan-Maran di sini musnah dalam kebakaran pagi tadi.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia negeri, Anuar Hassan berkata, kejadian kira-kira pukul 9 pagi itu turut memusnahkan sebuah surau dan dua buah motosikal.

Katanya, pasukan bomba dan penyelamat yang menerima panggilan kecemasan pada pukul 9.18 pagi ke lokasi kejadian dengan kekuatan dua buah jentera bersama 14 pegawai dan anggota.

“Selain jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Indera Mahkota, kita turut mendapat bantuan dari Balai Bomba dan Penyelamat Taman Tas dan 20 anggota bomba sukarela Gambang untuk tugas mengawal serta memadam kebakaran itu.

“Kebakaran dua barisan rumah kongsi itu mengambil masa untuk dikawal kerana strukturnya diperbuat daripada kayu,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut Anuar, pemeriksaan dan siasatan di lokasi kejadian sedang dilakukan Unit Forensik JBPM negeri untuk mengetahui punca kebakaran dan jumlah kerugian.

Difahamkan, kejadian kebakaran di kawasan rumah kongsi itu adalah kali ketiga iaitu kali pertama pada 2002 memusnahkan 21 rumah dan kali kedua pada 2012 yang mengakibatkan lapan rumah musnah. – UTUSAN ONLINE



Source link

read more

Instagram nelayan Rusia terus popular kongsi gambar makhluk marin aneh



ROMAN Fyodorov, seorang nelayan Rusia terus meraih tumpuan pengguna media sosial kerana perkongsian koleksi foto makhluk pelik dan mengerikan yang ditemuinya.

Fyodorov menggunakan platform Instagram dan memuat naik pelbagai gambar hidupan laut dalam yang luar biasa termasuk yang tersangkut di pukatnya.

Menariknya ada antaranya kelihatan seakan makhluk dalam filem termasuk Alien dan spin-off Harry Potter, Fantastic Beasts and Where to Find Them. Malah ada yang kelihatan berwajah manusia.

Tindakan Fyodorov yang berasal dari bandar Murmansk itu membuatkan pengikutnya sentiasa ternanti-nanti makhluk apa lagi yang bakal dikongsinya.

Bagi Fyodorov sendiri, paling diminatinya adalah seekor ikan yang mirip jerung pra-sejarah dengan deretan gigi yang luar biasa.

Fyodorov juga meminta pertolongan pengikut Instagramnya untuk membantunya menamakan makhluk yang dia sendiri tidak pernah melihatnya.

Berikut beberapa gambar makhluk pelik yang dikongsi Fyodorov di laman sosial miliknya.

Akaun Instagram Fyodorov dengan nama @rfedortsov_official_account sehingga kini telah memiliki lebih 200,000 pengikut.



Source link

read more

Aku dah nak mati ke – Siti Sarah kongsi detik cemas dikejarkan ke hospital



PENYANYI Siti Sarah mendedahkan dia panik apabila tiba-tiba hampir pitam di kediamannya sebelum dikejarkan ke hospital minggu lepas.

Kata Sarah, dia berulang kali memohon maaf kepada suaminya, Shuib, sepanjang perjalanan ke hospital.

“Aku ni dah nak mati ke? Itu yang bermain-main dalam kepala saya sepanjang perjalanan ke hospital dan ditahan dalam wad sehari.

“Tapi waktu itu saya nampak muka Shuib cool sahaja. Sampailah saya sudah kembali sihat dia ceritakan semula kepada saya dan barulah saya tahu dia memang betul-betul panik,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran produk penjagaan rambut Sugardoll by NN di Flora Terrace, Kuala Lumpur pada Selasa.

BACA: Penyanyi Siti Sarah dikejarkan ke hospital

BACA: Siti Sarah berang dituduh potong usus untuk kurus

BACA: Siti Sarah dedah kenapa baru kenal Shuib dia dah sanggup nikah

Sarah dalam pada itu menjelaskan punca dia dimasukkan ke hospital bukan kerana diet melampau sebaliknya keletihan dan tekanan darah rendah.

“Pernah saya tidak sempat pulang ke rumah selama lima hari kerana terlalu sibuk dengan persembahan nyanyian.

“Saya tidak pernah tidak makan sebab saya seorang yang akan sentiasa membawa bekal apabila keluar.

“Tetapi mungkin ketika itu saya terlalu sibuk sampailah hampir pengsan.

“Memang saya sudah rasa sakit-sakit badan sejak beberapa hari namun saya kuatkan semangat untuk bekerja dan kuatkan semangat,” tambahnya.

Dalam perkembangan lain, Sarah dilantik sebagai duta kepada produk penjagaan rambut Sugardoll by NN yang merangkumi syampu, perapi, tonik dan vitamin.

Teks oleh: Amri Hassan



Source link

read more

Trailer Avengers Infinity War trending peminat mula kongsi ramalan jalan cerita



TRAILER ‘Avengers: Infinity War’ menduduki carta Nombor 1 video trending di YouTube setelah ia dimuat naik pada malam Rabu.

Filem yang bakal ditayangkan pada 2018 itu merupakan sekuel kepada siri filem The Avengers dan Avengers: Age of Ultron.

Ia menyaksikan kemunculan watak dari Marvel Cinematic Universe seperti Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Loki, Spider-Man, Black Panther, Doctor Strange dan juga watak-watak dari Guardians of the Galaxy serta banyak lagi.

Dalam filem tersebut, mereka bergabung untuk menentang watak jahat bernama Thanos.

Trailer berkenaan kini mendapat hampir 30 juta jumlah tontonan di laman YouTube Marvel Entertainment.

Selain berkongsi keterujaan mereka untuk menonton filem ini, ramai peminat tegar Marvel kongsi ramalan mereka, seperti watak apa yang akan mati.

Avengers: Inifinity War bakal ditayangkan di Malaysia pada April 2018.



Source link

read more

Trump dikritik di AS Britian kerana kongsi video anti-Islam



PRESIDEN Amerika Syarikat Donald Trump telah dikritik oleh warga Britain, umat Islam di AS dan juga beberapa anggota kongres selepas beliau berkongsi (atau retweet) sebuah video anti-Islam yang dimuat naik oleh seorang ahli politik Britain.

Trump sebelum ini giat berkempen untuk menghalang umat Islam memasuki negaranya atas alasan ‘mengancam keselamatan’.

White House bagaimanapun mempertahankan tweet itu, memberitahu, apa yang dilakukannya adalah untuk memberi kesedaran tentang isu keselamatan.

“Saya tidak bercakap mengenai sifat video itu. Ancaman itu adalah benar dan itulah apa yang dikatakan oleh Presiden Trump tentang keperluan untuk keselamatan negara, keperluan perbelanjaan ketenteraan,” kata jurucakap jurucakap White House, Sarah Sanders.

Video tersebut pada asalnya dikongsi oleh Jayda Fransen, timbalan parti anti-imigresen Britain First.

Ia menunjukkan sekumpulan Muslim memukul seorang remaja Kristian sehingga mati dan juga memusnahkan patung Kristian.

Beberapa ahli parlimen Britain turut mendesak Trump untuk memohon maaf kerana kongsi video itu kepada 44 juta pengikut Twitternya.

“Salah bagi Presiden (Trump) untuk melakukan ini,” kata seorang jurucakap kepada Perdana Menteri Britain Theresa May.

Sementara itu, Frasen berkata video datang daripada pelbagai sumber yang telah dikongsi di laman media sosial beliau.

Beliau juga teruja Trump kongsi semula video berkenaan kerana meningkatkan kesedaran “berhubung isu seperti Islam”.



Source link

read more

Fattah-Fazura kongsi video detik manis majlis pernikahan di Instagram



KUALA LUMPUR: Pasangan pelakon popular, Fattah Amin dan Nur Fazura Sharifuddin yang sudah bergelar suami isteri berkongsi sebuah video yang memaparkan detik-detik manis majlis pernikahan mereka di laman Instagram masing-masing.

Beberapa petikan video memaparkan persediaan pernikahan mereka yang berlangsung di Ritz Carlton, Kuala Lumpur pada Isnin malam lalu.

Pasangan sama cantik, sama padan tersebut bernikah dalam satu majlis tertutup yang dihadiri oleh keluarga dan kenalan rapat mereka.

BACA: Fattah peristerikan Fazura dengan sekali lafaz

BACA: ‘Saya nampak masa depan saya di mata Fattah’ – Fazura

BACA: ‘Kami tidak bernikah di Mekah, bertunang 13 Nov lalu’ – Fattah



Source link

read more
Show Buttons
Hide Buttons