Canada will not move embassy to Jerusalem



OTTAWA: Canadian government would not move its embassy in Israel to Jerusalem and will keep it in Tel Aviv.

Jordan’s Petra news agency reported that Canada still does not recognize Jerusalem as Israel’s capital city.

Canada’s long-standing position is that the status of Jerusalem can be resolved only as part of a general settlement of the Palestinian-Israeli dispute.

This has been the policy of consecutive governments, both Liberal and Conservative,” press secretary of the Ministry of Canada’s Foreign Affairs Adam Austen said in a statement late Tuesday.

“We are strongly committed to the goal of a comprehensive, just and lasting peace in the Middle East, including the creation of a Palestinian state living side-by-side in peace and security with Israel,” Austen added.

The Canadian newspaper, Globe and Mail reported that the Canadian government stressed it would not transfer to Jerusalem amid reports US President Donald Trump would relocate the American embassy to the holy city of Jerusalem and recognise it as the country’s capital.

The move risks fueling violence in the Middle East and breaks with decades of US foreign policy that Jerusalem’s status must be determined in negotiation with the Palestinians, who wants to make East Jerusalem the capital of their future state, the newspaper noted.

It also confirmed that the international community, including Canada, does not recognise Israel’s annexation of East Jerusalem, which Israel captured in the 1967.

— BERNAMA



Source link

read more

Ucap tahniah kepada Fattzura peminat puji Neelofa dah move on



“Thank you Neelofa for being so profesional…I am so proud of u!! U rock girl!!! (By the way aku ni peminat Fazura). It’s not that easy for Neelofa to announce, aku sendiri pun belum tentu mampu buat macam tu. Congrats Neelofa, Selamat pengantin baru FattZura.”

Itu antara komen peminat selepas pengacara popular Neelofa mengucapkan tahniah kepada pengantin baru, Fattah Amin dan Fazura menerusi program MeleTop malam semalam.

Selain itu, netizen turut memuji sikap matang Neelofa dan menganggap pelakon utama Red Velvet itu sudah ‘move on’.

Perkongsian yang dimuat naik di laman YouTube MeleTop selepas program tersebut bersiaran malam tadi itu, telah ditonton lebih 63 ribu kali.

Menerusi video tersebut, Neelofa kelihatan sangat profesional walaupun pasangan pengacaranya Nabil mengusik nakal.

Dalam pada itu, pada ruangan komen peminat turut mendoakan Neelofa ditemukan jodoh dengan lelaki yang lebih baik.

 



Source link

read more

GV4 Pendengar Raku masih belum move on dengan lagu-lagu konsert pertama



KUALA LUMPUR: Walaupun Gegar Vaganza 4 (GV4) sudah memasuki minggu keempat pertandingan, namun pengguna aplikasi Raku masih belum mahu berganjak daripada memainkan lagu-lagu daripada ‘playlist’ konsert minggu pertama.

Buktinya kesemua lagu yang berada di carta teratas Gegar Vaganza Raku adalah lagu-lagu yang dinyanyikan pada konsert pembukaan bulan lalu.

Berikut senarai lagu terhangat yang melekat di telinga pengguna Raku:

1. Janji Manismu – Aishah
2. Embun – Aqasha
3. Kehilangan – Firman
4. Mungkir Bahagia – Hazami
5. Farhana – Tia Jinbara
 

Carta lagu ini berdasarkan trend pemilihan lagu pengguna Raku di Kuala Lumpur.

Adakah ini bermaksud belum ada persembahan peserta Gegar Vaganza 4 yang mampu berbekas di hati peminat program ini seperti minggu pertama?

Saksikan Konsert Gegar Vaganza minggu ketiga 9 malam ini.

Anda juga boleh terus mendengar playlist lagu malam ini di Raku.My atau muat turun secara percuma aplikasi Raku di App Store dan Playstore.



Source link

read more
Show Buttons
Hide Buttons