Amazon Shopping Kini Menyokong Paparan Dalam Mata Wang Ringgit Malaysia – Amanz


Amazon merupakan salah satu laman e-dagang yang popular di Amerika Syarikat dan beberapa negara lain. Ia turut telah mula beroperasi di Singapura. Sehingga kini, masih tiada sebarang berita berkenaan penawaran Amazon secara rasminya untuk pasaran tempatan.

Walaubagaimanapun, dalam membolehkan pengguna tempatan menikmati perkhidmatan Amazon, kini Amazon mengemaskini aplikasi Amazon Shopping dengan menambah sokongan paparan harga dalam Ringgit Malaysia.

Amazon Shopping

Menggunakannya, pengguna boleh melihat harga barangan yang ditawarkan dalam Ringgit Malaysia – sekaligus memudahkan anda membuat perbandingan sebelum membuat tempahan melalui Amazon Shopping. Secara kasarnya, tempahan melalui Amazon Shopping akan membolehkan anda membuat pembelian daripada penjual dari negara-negara lain dan menerima di rumah anda. Seperti biasa, kadang-kala anda perlu membayar kos penghantaran yang mungkin sedikit tinggi bergantung kepada barangan yang dibeli.

Amazon Shopping

Bagi anda yang berminat, boleh mencuba aplikasi Amazon Shopping ini hari ini di Android dan iPhone.

Muat-Turun Amazon Shopping untuk Android

Muat-Turun Amazon Shopping untuk iPhone



Source link

read more

Ringgit kukuh lonjak kuasa beli rakyat


KUALA LUMPUR 17 APRIL 2018. Pengarah Eksekutif MIER, Professor Emeritus Dr. Zakariah Abdul Rashid menyampaikan taklimat pada Taklimat Ekonomi Korporat MIER ke-23 yang diadakan di Lower Lobby Plaza 2, Hotel Parkroyal. NSTP/MOHD KHAIRUL HELMY MOHD DIN

MO, 17/4/2018, KUALA LUMPUR: Pengukuhan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS), yang dijangka berterusan tahun ini, akan meningkatkan lagi kuasa beli rakyat dan pada masa sama mengurangkan tekanan inflasi.

Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Profesor Emiratus Dr Zakariah Abdul Rashid, berkata secara peribadi beliau mengunjurkan nilai ringgit akan terus mengukuh kepada antara RM3.65 hingga RM3.70 sedolar menjelang hujung tahun ini.

Beliau berkata, prestasi kadar tukaran asing dalam tempoh tiga bulan lalu amat memberangsangkan dengan ringgit berlegar pada paras RM3.80 sedolar. Nilai Malaysia wang tempatan mencatat paras terendah sekitar RM4.50 sedolar, pada awal 2017.

Katanya, jika pergerakan mata wang tempatan itu kekal stabil, ia akan menjadi agak mudah bagi pengurusan ekonomi negara.

“Apabila ringgit stabil, harga (barang dan perkhidmatan) dalam negara akan turun, sekali gus akan meningkatkan kuasa beli rakyat.

“Berdasarkan pemerhatian kami, pengukuhan ringgit juga memperlihatkan kadar inflasi mencatatkan penurunan ketara,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan taklimat Ekonomi Korporat ke-23 MIER di sini, hari ini.

MIER mengunjurkan kadar inflasi menyederhana pada tahun ini untuk lebih stabil pada 3.0 peratus dan diunjurkan meningkat sedikit kepada 3.2 peratus tahun hadapan.

Zakariah berkata, pengukuhan kadar tukaran asing mengurangkan tekanan inflasi import.

“Meskipun harga minyak mentah meningkat melepasi paras AS$60 setong, kadar tukaran asing mencatatkan pengukuhan yang lebih ketara berbanding kenaikan harga minyak mentah, sekali gus akan menyederhanakan kadar inflasi,” jelas beliau.

Pada Januari 2018, kadar inflasi adalah 2.7 peratus dan merosot kepada 1.4 peratus pada Februari 2018, yang mana ia adalah pertumbuhan paling perlahan sejak Oktober 2016.

Mengenai pertumbuhan ekonomi negara, Zakariah berkata, MIER menaikkan unjuran ekonomi Malaysia kepada 5.5 peratus tahun ini berbanding 5.4 peratus yang diunjurkan sebelum ini.

Beliau berkata, permintaan domestik akan terus menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi negara tahun ini.

Katanya, permintaan luaran yang kukuh akan memacu permintaan domestik.



Source link

read more

RM 50 RINGGIT PUN JADI BAHAN KEMPEN??? ~ SEMUT HITAM


Semalam, viral didalam laman media sosial whatsapp yang mengirimkan video duit RM 50 ringgit yang boleh bercakap menggunakan aplikasi ‘Talk Photo’. Apa motif penyebaran video tu sebenarnya?

Adakah ianya nak dijadikan sebagai bahan kempen dengan memberikan gambaran kononnya duit RM 50 ringgit itu sudah tidak mempunyai nilai ekoran keadaan ekonomi Negara pada ketika ini?

Jika video itu hanya mahu dijadikan sebagai bahan kempen politik sesetengah pihak, nampak sangat la yang diorang ni sudah terlalu ketandusan modal untuk memburukkan Kerajaan.

Memang tidak dinafikan, nilai RM 50 ringgit itu tidak mampu memberikan kemewahan kepada sesiapa. Nak beli barang keperluan dengan duit RM 50 ringgit tu pun mungkin tak seberapa.

Tapi setidak – tidaknya RM 50 ringgit itu masih bernilai dan tetap berharga bagi mereka yang tahu mensyukuri nikmat yang diberikan tuhan kepada mereka. Bukan semua orang di Malaysia ni kaya.

Kalau difikirkan secara logik, jika betul pun nilai RM 50 ringgit itu sudah tidak lagi berharga, tak pernah pulak kita nampak orang derma duit RM 50 ringgit tu ke dalam tabung masjid setiap hari Jumaat atau disedekahkan kepada pakcik jual tisu kat kedai mamak!!!




Source link

read more

March 12: Ringgit opens marginally higher against US dollar


DUIT

MO,12/3/2018, KUALA LUMPUR: The ringgit opened slightly higher against the US dollar today, supported by demand for the local note, a dealer said. At 9am, the local note was quoted at 3.9020/9080 from last Friday’s 3.9100/9140. The dealer said the ringgit received some mild demand despite positive US jobs growth data, which was at its strongest in over 1-1/2 years.

“However, the wage gains slowed more than expected, leading the Federal Reserve to put on hold its idea of raising interest rates,” he added. OANDA Head of Trading Asia-Pacific, Stephen Innes said the strong payrolls growth in February which swept past all expectations, as tempered by softer-than-expected average hourly earnings reading, leaving the market with a bit of dilemma ahead of the March Federal Open Market Committee forward guidance.

“Ultimately this risk to the environment will benefit the Malaysian ringgit, while local assets are cheering on the prospects of improving North Korea-US relations. “Currently, the market is caught between a stronger US dollar and the Japanese yen and buoyant regional equity market, which suggested we will trade within recent ranges. Besides, higher oil prices will also boost the local note,” he told Bernama.

Meanwhile, the local note was mixed against a basket of major currencies. It fell against the Singapore dollar to 2.9664/9719 from 2.9653/9694 last week and weakened against the British pound to 5.4054/4141 compared with 5.3997/3060. Vis-a-vis the yen, the local note was higher at 3.6481/6547 from 3.6610/6662 and better against the euro at 4.8018/8104 from 4.8093/8158.

Bernama



Source link

read more

March 9: Ringgit opens lower against US dollar


DUIT

MO,9/3/2018, KUALA LUMPUR: The ringgit opened lower against the US dollar today on worries of an international trade war triggered by US-imposed steel tariffs. At 9am, the local note was quoted at 3.9110/9180 from Thursday’s 3.9070/9100.

Meanwhile, the local note traded higher against a basket of other major currencies. It rose against the Singapore dollar to 2.9667/9738 from Thursday’s 2.9670/9704, and strengthened against the euro to 4.8129/8227 from 4.8373/8421 yesterday.

It improved against the yen to 3.6654/6730 from 3.6827/6859, and appreciated against the British pound to 5.3968/4068 from 5.4155/5212. – Bernama



Source link

read more

Ringgit rises on positive regional sentiment


DUIT
MO,7/3/2018, KUALA LUMPUR: The ringgit opened higher against the US dollar today on positive regional sentiment and on the back of surprising news that North Korea is open to denuclearisation, said a dealer.   At 9 am, the local note was quoted at 3.8990/9030 versus the greenback from Tuesday’s 3.9020/9050. OANDA Head of Trading Asia-Pacific, Stephen Innes said regional currencies received a boost on news that North Korea is willing to hold talks with the United States on denuclearisation, if the safety of its regime is guaranteed.

The US dollar also continued to weaken on persistent concerns about a trade war following US President Donald Trump’s proposed tariffs on imported steel and aluminium.   “The prospect of trade tariffs is raising its ugly head again.But, when all is said and done, these tit-for-tat tariffs are not significant enough a factor to weigh on the ringgit sentiment, let alone derail the buoyant global growth narrative,” said Innes.

On the local front, he said the market is not expecting much from Bank Negara Malaysia’s (BNM) Monetary Policy Committee (MPC) meeting today, as the central bank is anticipated to keep its benchmark interest rate unchanged after increasing it for the first time in over three years in January.   At 3 pm today, BNM would be releasing the outcome of its second Monetary Policy Committee (MPC) meeting.

At its first MPC meeting on Jan 25, BNM increased the Overnight Policy Rate (OPR) by 25 basis points to 3.25 per cent. The local note, however, traded lower against a basket of major currencies. It fell against the Singapore dollar to 2.9592/9633 from 2.9576/9608 on Tuesday and weakened against the yen to 3.6901/6950 from 3.6857/6888 yesterday. It declined against the British pound to 5.4173/4240 from 5.4039/4084 and eased against the euro to 4.8414/8479 from 4.8158/8211. – Bernama



Source link

read more

Pelakon Maria Farida menang saman hampir setengah juta ringgit!


Pelakon Maria Farida hari ini memperoleh ganti rugi berjumlah RM400,000 selepas berjaya dalam kes saman fitnah yang difailkannya terhadap ahli perniagaan kosmetik dan anak perempuannya, tahun lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh membuat keputusan itu selepas mengambil kira kegagalan defendan iaitu Hadijah Mohamed Mokhtar dan anaknya Nur Shazleen Anis Mohd Yusoff, untuk hadir ke mahkamah bagi perbicaraan kes saman berkenaan.

Untuk rekod, Hadijah adalah bekas isteri kepada suami Maria Farida sekarang Datuk Rahman Shakur manakala Nur Shazaleen anak tirinya.

Mahkamah memerintahkan Hadijah membayar ganti rugi RM300,000 manakala Nur Shazleen RM100,000 selain mengarahkan dua beranak itu membayar kos sebanyak RM50,000 kepada Maria Farida atau nama sebenarnya Maria Faridah Atienza selaku plaintif dalam kes saman itu.

Menurut Bernama, dalam penghakimannya, Wan Ahmad Farid berkata mahkamah juga mengambil kira kesan fitnah yang dilakukan oleh kedua-dua defendan terhadap Maria Farida.

Katanya, kedua-dua defendan telah memuat naik kenyataan yang memfitnah pelakon itu dalam akaun Instagram milik mereka, yang mempunyai ramai pengikut.

“Defendan pertama (Hadijah) mempunyai 17,300 pengikut dalam Instagramnya manakala defendan kedua (Nur Shazleen) mempunyai lebih kurang 13,000 pengikut,” kata Wan Ahmad Farid.

Maria Farida yang diwakili peguam Tengku Haris Tengku Rostam tidak hadir pada prosiding hari ini manakala kedua-dua defendan diwakili peguam Hermes Media Putra Ibrahim.

Mahkamah mengeluarkan penghakiman penuh pada 7 November 2017 berikutan kegagalan kedua-dua defendan mematuhi arahan mahkamah termasuk tidak hadir pada prosiding perbicaraan yang ditetapkan pada tarikh sama (7 November).

Dalam penghakiman itu, mahkamah antara lain mengeluarkan perintah supaya kedua-dua defendan membuat permohonan maaf kepada plaintif dan isi kandungannya perlu dipersetujui oleh plaintif sebelum diterbitkan di semua media termasuk Berita Harian dan disiarkan menerusi akaun Facebook dan Instagram milik defendan.

Mahkamah juga membatalkan tuntutan balas difailkan Hadijah terhadap Maria Farida atas dakwaan pelakon itu membuat kenyataan media berunsur fitnah menerusi sebuah program hiburan pada 25 Oktober 2015.

Pada 6 November 2017, Wan Ahmad Farid telah membenarkan perintah komital yang dimohon oleh Maria Farida terhadap Hadijah atas kesalahan menghina mahkamah kerana mengingkari perintah injunksi bertarikh 2 Jun 2017 antara lain melarang defendan daripada membuat, mengeluarkan, menerbit, menyiar segala pernyataan terhadap Maria Farida.

Bagi kesalahan tersebut, Wan Ahmad Farid memerintahkan supaya Hadijah membayar denda RM30,000 dan jika gagal hendaklah dikomitkan (dihantar) ke penjara selama dua minggu.

Maria Farida, 48, menyaman Hadijah atau lebih dikenali sebagai Karen Rahman dan Nur Shazleen pada 30 Disember 2016 atas dakwaan mengeluarkan pernyataan berunsur fitnah terhadap pelakon itu yang disiarkan menerusi Instagram, Facebook dan juga di akhbar Berita Harian.

Dalam pernyataan tuntutan, Maria Farida mendakwa beliau telah menerima beberapa khidmat pesanan ringkas (SMS) yang berunsur penghinaan daripada Hadijah selain mendakwa gambarnya turut digunakan bagi tujuan mempromosikan produk KR Beauty Care milik Hadijah walaupun terdapat larangan untuk defendan pertama (Hadijah) berbuat demikian.

Akibat pernyataan berunsur fitnah itu, Maria Farida mendakwa reputasi dan kerjayanya sebagai pelakon telah tercemar.

Sebelum ini, Hadija menerusi laman Facebook menzahirkan kekecewaan apabila teman baiknya merampas suaminya yang bergelar Datuk berusia 62 tahun hingga ikatan perkahwinannya terlerai.

Cerita jadi semakin panas apabila muncul anak kandungnya, Shazleen, turut masuk campur dan memburuk-burukkan ibu kandungnya sendiri.

Maria menerusi sebuah portal hiburan menafikan menjadi punca keretakan rumah tangga wanita berkenaan, malah mendakwa dirinya dianiaya. Hubungan baik dengan bekas suami `rakan baik’ itu hanya terjalin selepas pasangan itu bercerai.

 

 



Source link

read more

Feb 15: Ringgit opens sharply higher against US dollar


DUIT

MO,15/2/2018, KUALA LUMPUR: The ringgit opened sharply higher against the US dollar this morning following better-than-expected 2017 gross domestic product (GDP) growth, announced yesterday. At 9am, the ringgit stood at 3.8920/8960 against the greenback, from Wednesday’s close of 3.9170/9210.

The Malaysian economy expanded 5.9 per cent in 2017, the fastest pace in three years. However, the ringgit was traded mostly lower against a basket of other major currencies.The local unit rose against the Singapore dollar to 2.9595/9643 from 2.9654/9705 on Wednesday, but weakened slightly against the Japanese yen to 3.6449/6493 from yesterday’s 3.6441/6488.

It depreciated versus the British pound to 5.4511/4591 from 5.4325/4400, and fell vis-a-vis the euro to 4.8471/8529 from 4.8383/8444. – BERNAMA



Source link

read more

Azmin Diminta Jawab Urusan Pelik Ratusan Juta Ringgit Jual Beli Tanah Peneroka Di Ijok


IMG_20180214_170821MO, 14/2/2018,CYBERJAYA – Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mendesak Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali agar menjelaskan isu penjualan tanah peneroka di Ijok kepada dua syarikat swasta di mana menurut beliau, terdapatnya beberapa perkara yang  berlaku di luar kebiasaan berhubung isu pembelian tersebut.

Menurut Rahman, di zaman pemerintahan Tan Sri Khalid ibrahim, tanah yang dibeli oleh dua syarikat, iaitu Mujur Zaman dan LBCN Development sebenarnya telah pun dipulangkan kembali kepada kerajaan negeri ekoran dua syarikat tersebut telah melanggar beberapa perjanjian antaranya ialah tidak melaksanakan projek perumahan dan tidak membayar pampasan kepada peneroka selama 10 tahun.

Selain daripada itu, dua syarikat tersebut, yang mana Datuk Khairuddin Abu Hassan, orang kuat Dr Mahathir merupakan salah seorang pengarahnya, telah melanggar syarat di bawah Kanun Tanah Negara iaitu tidak membayar premium tanah, tidak menukar syarat tanah pertanian kepada tanah perumahan dan tidak membayar premium syarat tukar tanah.

“Semasa Tan Sri Khalid Ibrahim menjadi Menteri Besar Selangor, beliau telah bertindak merampas kembali tanah tersebut daripada dua syarikat itu. Dua syarikat itu kemudiannya menyaman kerajaan negeri, bagaimanapun mereka kalah di peringkat mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan. Namun, dua syarikat itu meneruskan rayuan mereka ke peringkat mahkamah persekutuan.

“Apabila Azmin Ali mengambil alih tempat Tan Sri Khalid sebagai Menteri Besar, selepas berlakunya penggulingan kuasa Menteri Besar pada 2015,  pada 17 Mei 2016, Azmin telah memfailkan satu perjanjian penyelesaian kepada mahkamah persekutuan bahawa kerajaan Selangor dan dua syarikat tersebut telah bersetuju untuk membatalkan kes ini.

“Dan sesuatu yang agak peilik di sini ialah dua syarikat tersebut telah membuat perundingan untuk menjual tanah itu kepada pihak ketiga dengan harga RM1,181,355,536.65 bilion sebelum mahkamah persekutuan mendengar kes rayuan ini dan juga sebelum Azmin memfailkan perjanjian penyelesaian kepada mahkamah persekutuan, seolah-olah dua syarikat itu sudah tahu bahawa kerajaan negeri akan memulangkan tanah itu kepada mereka semula,”ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Pejabat Better Nation Foundation, Cyberview Garden,Cyberjaya di sini hari ini.

Ternyata, tindakan Azmin Ali yang menyerahkan kembali tanah tersebut kepada dua syarikat itu sebelum mahkamah persekutuan meneliti kes tersebut menurut Rahman telah menimbulkan beberapa persoalan yang perlu di jawab oleh Datuk Seri Azmin sebagai Menteri Besar.

“Saya nak tanya kepada Menteri Besar Selangor, apa justifikasinya untuk menyerahkan tanah yang bernilai lebih seratus bilion itu kembali kepada dua syarikat tersebut, sedangkan kerajaan negeri Selangor telah menang dalam kes tanah itu di mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan?

“Dan mengapa pula, Datuk Seri Azmin tidak menunggu kes ini selesai di bicarakan di mahkamah persekutuan terlebih dulu memandangakan kerajaan negeri Selangor telah pun menang kes tersebut di mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan dan tergesa-gesa membuat keputusan untuk memulangkan semula tanah tersebut yang ternyata merugikan kerajaan negeri dan rakyat di Selangor.

“Kalau niat beliau untuk menyelesaikan tuntutan dan isu pampasan kepada peneroka, mengapa beliau tidak menjual tanah tersebut secara langsung daripada pihak kerajaan negeri kepada pihak ketiga dan mengapa perlu melalui dua syarikat tersebut sebagai orang tengah?

“Datuk Seri Azmin juga baru-baru ini mengumumkan pembayaran pampasan kepada 980 peneroka sebanyak RM180,000 dan sebuah rumah bernilai RM250,000 setiap seorang di mana jumlah keseluruhannya adalah RM 421,4 juta. Jika tanah itu dijual dengan nilai RM 1.18 bilion, di mana bakinya wang jualan tanah itu sebanyak 758.6 juta setelah ditolak pampasan sebanyak RM421.6 juta itu?,” soalnya.

Selain itu, beliau turut mempersoalkan apakah Datuk Seri Khairuddin memainkan peranan untuk mempengaruhi keputusan Menteri Besar Selangor itu dalam isu pemulangan balik tanah tersebut kepada dua syarikat berkenaan.

“Biarpun Datuk Seri Khairuddin sudah pun diisytihar muflis dan tidak lagi memegang jawatan pengarah syarikat LBCN Development, namun ada kemungkinan beliau juga memainkan peranan dalam mempengaruhi keputusan Datuk Seri Azmin Ali dalam soal pemulangan semula tanah tersebut kepada dua syarikat itu.

“Saya ingin mengingatkan Datuk Seri Azmin, bahawa isu ini telah dibangkitkan oleh pihak NGO beberapa kali, termasuklah di dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor, namun gagal di jawab secara jelas oleh beliau. Ekoran itu, laporan kepada SPRM juga telah dibuat agar satu siasatan rapi dapat dijalankan untuk memastikan sekiranya ada berlaku salah guna kuasa dan rasuah di dalam urusan tanah tersebut.

“Kita berilah tempoh kepada Datuk Seri Azmin Ali untuk menjawab ke semua persoalan-persoalan ini selepas Tahun Baru Cina ini. Kita tidak mahulah mengganggu percutian beliau sepanjang minggu ini. Jadi, kita minta selepas cuti Tahun Baru Cina ini, beliau dapat menjawab segala persoalan tersebut di mana saya yakin, seluruh rakyat di Selangor juga sedang tertunggu-tunggu apa jawapan beliau dalam isu tanah peneroka di Ijok ini,” tegasnya.



Source link

read more

Ringgit opens higher against US dollar


duit

MO,14/2/2018, KUALA LUMPUR: The ringgit opened higher against the US dollar this morning on continued buying demand for the local note, as well as positive local sentiment ahead of the announcement on Malaysia’s 2017 gross domestic product (GDP) figure, dealers said. At 9.00 am, the ringgit stood at 3.9300/9350 against the greenback from Tuesday’s close of 3.9370/9400.

A dealer said the greenback was lower in respect of risk sentiment as investors also await the US January inflation data, scheduled for later today. “Meanwhile, at home, the central bank is set to announce Malaysia’s fourth quarter 2017 and full year GDP data this afternoon.It is expected to push past the five per cent-mark,” the dealer said.

Against a basket of major currencies, the ringgit traded mixed. It fell against the euro to 4.8555/8633 from 4.8476/8517 and was marginally lower against the Japanese yen at 3.6487/6540 from 3.6569/6600. Against the British pound, the local note rose to 5.4584/4673 from 5.4653/4715 and inched up versus the Singapore dollar at 2.9750/9793 from 2.9760/9792.

Bernama



Source link

read more